Hoe ziet de gevel eruit?

Een gevel in de architectuur is een buitenmuur van een gebouw, meestal een met deuren of ramen. Vaak verwijst het woord naar de voormuur van een structuur met een ingang. De voorgevel is meestal imposanter of decoratiever. Het woord gevel komt oorspronkelijk van het Italiaanse woord „facciata, en wordt gedefinieerd als de buitenkant of alle buitenvlakken van een gebouw.

De term wordt vaak gebruikt om alleen naar de hoofd- of voorkant van een huis te verwijzen. Een gevel is de voorkant of het gezicht van alles, vooral een gebouw. Een cedilla-accentteken onder de c vertelt ons dat we de c moeten uitspreken als een s en niet als een k zoals fuh-sod in plaats van fuh-kade. Gevel of gevel is een veel voorkomend woord, dus het is handig om de definitie te kennen en hoe deze wordt gebruikt.

De gevel is per definitie het gezicht van een gebouw. Het is wat je aan de buitenkant kunt zien dat het interieur beschermt. Gevels zijn een integraal onderdeel van de gebouwschil - houden ons mensen warm in de winter en koel in de zomer, terwijl ze ook een barrière vormen tegen buitenelementen en in sommige gevallen zelfs vuur. Gevels zijn ook sleutelelementen voor de schoonheid van onze structuren.

Architecten gebruiken gevels om op creatieve wijze ritme, balans, proportie, experiment en geest weer te geven. Architecten moeten hun ontwerpen balanceren tussen prestatie en esthetiek. Er zijn altijd nieuwe technologieën die nieuwe mogelijkheden openen in het ontwerp van de gevel. Architecten en fabrikanten verkennen voortdurend nieuwe gevelsystemen, waarbij ze de grenzen verleggen (woordspeling bedoeld), om de visie van de architect te helpen realiseren en een hoogwaardige schaal voor de eindgebruikers te bieden.

Een regenwerende bekleding of geventileerd gevelsysteem bestaat uit een dragende muur, een isolatielaag en het bekledingsmateriaal, dat met behulp van een draagconstructie aan het gebouw wordt bevestigd. Ergens onderweg kreeg de gevel een figuratieve betekenis, verwijzend naar een manier van gedragen of verschijnen die andere mensen een verkeerd beeld geeft van je ware gevoelens of situatie. Dit type gevel bestaat voornamelijk uit geprefabriceerde modules die ter plaatse worden samengevoegd of geassembleerd. De componenten van deze gevels worden industrieel vervaardigd in sterk gemechaniseerde fabrieken en ze gebruiken vaak houten en betonnen panelen.

Dit zijn slechts enkele van de redenen waarom de geventileerde regenschermbekleding het meest efficiënte buitengevelsysteem is dat momenteel beschikbaar is. Aan de andere kant, aangezien klassieke gevels geen luchtkamer of isolatie hebben, zorgen ze voor minder warmte- en geluidsisolatie, wat minder energiebesparing betekent. Enkele bijzondere voordelen van het lichtgewicht gevelsysteem zijn het installatiegemak en de hoeveelheid licht die ze het gebouw binnenlaten. Dit is een type gevel dat hecht aan de resistente structuur van het gebouw, maar er geen deel van uitmaakt.

Vooral gevels worden het meest gewaardeerd om hun visuele aantrekkingskracht, maar bovendien bieden de elementen verticale en laterale weerstand tegen wind en andere acties. Gevels spelen een grote rol bij het ondersteunen van windacties en het slim overbrengen ervan naar de hoofdstructuur van het gebouw. In vergelijking met andere soorten gevels zorgen lichtgewicht gevels voor minder warmte- en geluidsisolatie en hebben ze hogere onderhoudskosten op middellange en lange termijn. Om een gevel als zwaargewicht te beschouwen, moet het gemiddelde gewicht, inclusief de massieve en holle elementen, hoger zijn dan 100 kg per vierkante meter.

Daarom is het erg belangrijk om een gevelsysteem te kiezen dat beschermt tegen deze risico's en tegelijkertijd helpt om een lager energieverbruik te bereiken, onderhoudskosten te verlagen en het comfort voor de bewoners te verbeteren. Deze classificatie omvat gevels die traditionele bouwmaterialen gebruiken zoals baksteen, steen, hout, keramiek, rendering, enz.

Leave a Comment

Required fields are marked *