Wat is een gevelpersoonlijkheid?

Een façade is een vorm van persoonlijkheidsverandering die men uitvoert om een bepaalde emotie te vervullen die ze willen uitbeelden. Er zijn veel redenen waarom een kind een gevel kan ophangen. Als hun ongeluk te wijten is aan pesten of andere schoolproblemen, kan een kind thuis een gevel ophangen omdat ze zich misschien schamen of beschaamd voelen. Een façade is een vorm van persoonlijkheidsverandering die wordt uitgevoerd om een bepaalde emotie te vervullen die je wilt uitbeelden.

Wanneer mensen gevels ophangen, gedragen ze zich aan de buitenkant anders dan hoe ze zich van binnen voelen. Er zijn veel redenen waarom mensen gevels plaatsen en verschillende manieren om dit te doen. Maskeren is een proces waarbij een individu zijn natuurlijke persoonlijkheid verandert of maskeert om zich te conformeren aan sociale druk, misbruik of intimidatie. Maskeren kan sterk worden beïnvloed door omgevingsfactoren zoals autoritaire ouders, afwijzing, en emotioneel, fysiek, of seksueel misbruik.

Een persoon weet misschien niet eens dat hij zich maskeert, omdat het een gedrag is dat vele vormen kan aannemen. Een verbale façade ontstaat wanneer iemand je mondeling vertelt dat ze in orde is, gelukkig, gezond, positief en perzikachtig, terwijl ze echt van binnen kan lijden. Het gevelzelf is een hiërarchisch georganiseerde reeks attitudes en gedragsnedensen die vroeg in het leven worden verworven en die automatisch worden. Bijvoorbeeld, een man die er rijk uit wil zien, zal een materiële gevel ophangen door een mooie auto te leasen, verkleden, dure sieraden dragen, daten met rijke vrouwen en de rol in het algemeen spelen.

Een materiële gevel ontstaat wanneer iemand zich van een bepaalde sociale klasse laat lijken waartoe hij niet echt behoort. Een voorbeeld van een scenario dat een gebarengevel rechtvaardigt, is dat van een man die zijn ex-vrouw en haar nieuwe echtgenoot tegenkomt. De persoon die een verbale façade ophangt, vertelt je altijd dat het goed met haar gaat, maar zal je nooit de echte primeur of de indruk geven dat er iets anders aan de hand zou kunnen zijn.

Leave a Comment

Required fields are marked *