Wat betekent buitengevel?

Het woord gevel komt oorspronkelijk van het Italiaanse woord „facciata, en wordt gedefinieerd als de buitenkant of alle buitenvlakken van een gebouw. De term wordt vaak gebruikt om alleen naar de hoofd- of voorkant van een huis te verwijzen. Een gevel is de buitenmuur of gevel van een gebouw, en het gaat meestal om ontwerpelementen zoals het opzettelijk plaatsen van ramen of deuren. Afhankelijk van de bouwstijl hebben deze elementen een bepaalde volgorde.

Hoewel het woord „gevel” elke buitenmuur van een gebouw met een ontwerpelement kan betekenen, verwijst het vaak naar de voormuur met een ingang. Vaak heeft de voorgevel een meer uitgebreide of speciale architecturale behandeling dan de rest van de structuur. Een gevel kan imposant, decoratief of eerder eenvoudig zijn. Façade betekent een verschijning of vertoning van iets zonder zijn werkelijke vorm of inhoud.

De gevel van een gebouw is de zichtbare buitenkant; het is wat mensen zien als ze naar het gebouw kijken. Binnen de context van architectuur verwijst het woord ook naar het ontwerp waarop het gebouw is gebaseerd. Zo zou een kerk met een indrukwekkende gevel er een zijn met een prachtig ontwerp. De term kan ook verwijzen naar de decoratie op sommige gebouwen, zoals gevels geschilderd door kunstenaars die te huur werken.

In dit geval zou de klant de persoon zijn die de kunstenaar inhuurt en zijn of haar inspanningen leidt. Gevels zijn het resultaat van geavanceerde technologie en geavanceerde productieprocessen, wat betekent dat ze zeer goed bestand zijn tegen de buitenomgeving. In vergelijking met de veelgebruikte buitenverven kunnen deze er smoezelig uitzien, vuil en stof aantrekken, gevels, zijn stevig en weerbestendig, deze krachten maken ze zeer duurzaam en gaan ze tientallen jaren mee. Naast dat met nieuwe innovaties in materialen, ideeën en ontwerp, blijft een gevel van een gebouw verschillende kansen voor gebouwen ontsluiten.

Een korte verharde oprit leidt naar deze open garage verzonken onder het huis, waardoor een praktisch volume ruimte in een gevel wordt geduwd die bruist van balkons, brede en pijlspleetramen, overhangende glazen dorpels en een dakterras. Dit zijn milieuvriendelijke en stoere moderne gevels die de waarde en het ontwerpaspect van de bouwconstructie versterken. Facade is een structureel ontwerppatroon dat een vereenvoudigde (maar beperkte) interface biedt voor een complex systeem van klassen, bibliotheek of raamwerk. Een zorgvuldig ontworpen gevel kan een gebouw efficiënter laten werken voor de eigenaren, bewoners en omgeving.

Sommigen gebruiken gevelsystemen, of geconstrueerde segmenten die zich als een huid aan de buitenkant van een gebouw hechten. Deze voorbeeldzinnen worden automatisch geselecteerd uit verschillende online nieuwsbronnen om het huidige gebruik van het woord 'gevel' weer te geven. Sommige grote moderne gebouwen hebben gevelsystemen, geconstrueerde stukken die decoratie en milieuvoordelen bieden (zoals betere energiebesparing). In latere Griekse Revival-architectuur herinnerden gevels aan de oude Griekse architectuur en benadrukten ze orde, proportie, en werden ze beïnvloed door symmetrie, het idee dat alle ontwerpelementen evenwichtig en gelijk waren.

Wie een scherp oog heeft voor goede architectuur en mooi design, weet dat de gevel van een huis meer is dan alleen een voorkant, en dat een garage meer is dan een kast voor uw auto. Gevels zijn meestal gemaakt van dragende materialen zoals steen, baksteen, of hout, maar in plaats daarvan kunnen andere materialen zoals metaal of glas worden gebruikt. De voorgevel van HARPA, een groot concertgebouw en cultureel centrum in Reykjavik, IJsland, is een goed voorbeeld van hedendaagse architectuur. Beginnend in de twaalfde eeuw, toen de gotische architectuur prominent aanwezig was, waren gevels van gebouwen massief en imposant.

Leave a Comment

Required fields are marked *