Wat maakt een gevel?

Een gevel is de buitenmuur of het gezicht van een gebouw, en het gaat meestal om ontwerpelementen zoals het opzettelijk plaatsen van ramen of deuren. Afhankelijk van de bouwstijl hebben deze elementen een bepaalde volgorde. Het woord gevel komt oorspronkelijk van het Italiaanse woord „facciata”, en wordt gedefinieerd als de buitenkant of alle buitenvlakken van een gebouw. De term wordt vaak gebruikt om alleen naar de hoofd- of voorkant van een huis te verwijzen.

De gevel is per definitie het gezicht van een gebouw. Het is wat je aan de buitenkant kunt zien dat het interieur beschermt. Gevels zijn een integraal onderdeel van de gebouwschil - houden ons mensen warm in de winter en koel in de zomer, terwijl ze ook een barrière vormen tegen buitenelementen en in sommige gevallen zelfs vuur. Gevels zijn ook sleutelelementen voor de schoonheid van onze structuren.

Architecten gebruiken gevels om op een creatieve manier ritme, balans, proportie, experiment en geest weer te geven. Architecten moeten hun ontwerpen in evenwicht brengen tussen prestatie en esthetiek. Er zijn altijd nieuwe technologieën die nieuwe mogelijkheden openen in het ontwerp van de gevel. Architecten en fabrikanten zijn voortdurend op zoek naar nieuwe gevelsystemen, waarbij ze de grenzen verleggen (woordspeling bedoeld), om de visie van de architect te helpen realiseren en een hoogwaardige schil voor de eindgebruikers te bieden.

Gevels zien er meer dan mooi uit. Er zijn aanzienlijke besparingen te behalen op uw energiebestedingsrekening, en door degene te selecteren die verblinding door de zon bestrijden zonder het vermogen van werknemers om naar buiten te kijken te beïnvloeden, kan de productiviteit ook worden verhoogd. Het ontwerpen van de perfecte gevel van een gebouw is een moeizaam proces. Maar het is uiterst belangrijk om het ontwerp goed te krijgen, omdat uw gebouw negatief kan worden beïnvloed als u niet nadenkt over het effect dat bepaalde functies zullen hebben op de buitenkant van de structuur.

Het ontwerpen van een gevel die zowel bewoners als bezoekers aanspreekt, vergt zorg, creativiteit, bedachtzaamheid en geduld. Er zijn verschillende algemene regels die u moet volgen bij het ontwerpen van de gevel van uw gebouw, maar ook een aantal waarmee u uw creativiteit kunt uiten. Lees verder om de 8 tips te kennen voor het ontwerpen van de perfecte gevel van een gebouw. Denk er bij het ontwerpen van de gevel van uw gebouw aan dat verschillende materialen de blootstelling aan licht beïnvloeden.

Als uw gebouw bijvoorbeeld op het westen ligt, moet u ervoor zorgen dat de gevel niet voor meer dan 50% uit glas bestaat, omdat dit de interne warmte van het gebouw kan verhogen. Als uw gebouw op het noorden is gericht, wilt u materialen gebruiken die licht reflecteren. In dit geval zou een witte of grijze gevel geweldig zijn. Afhankelijk van de locatie van het gebouw, wilt u waarschijnlijk verschillende materialen gebruiken.

Het glas dat voor uw gevel wordt gebruikt, heeft ook invloed op hoeveel zonlicht er doorheen komt. Zorg ervoor dat wat voor soort beglazingssysteem (d.w.z. Een van de belangrijkste overwegingen voor een gevel van een gebouw is ervoor te zorgen dat deze het uitzicht van binnenuit niet belemmert. Het is essentieel om dit te garanderen in gebouwen met meerdere verdiepingen, zoals kantoortorens en woonhoogbouw.

Elke huurder heeft voorrang wanneer hij naar buiten zijn raam kijkt of door gedeelde ruimtes, zoals atriums of lobby's. Dit betekent dat u waarschijnlijk materialen aan elke kant van uw gebouw wilt gebruiken die de blootstelling aan natuurlijk licht van bewoners niet verstoren. De plaatsing van bewegwijzering en balkons is om deze reden belangrijk om te overwegen. Balkons zijn bijvoorbeeld meestal omsloten door glazen wanden die het uitzicht van binnenuit kunnen belemmeren, terwijl mensen die daar wonen het hele jaar door van de frisse lucht kunnen genieten.

Winkelruimtes hebben daarentegen vaak grote ramen die lijken op die in woonhuizen, omdat huurders er meestal geen last van hebben als een naburig gebouw hun winkelpui gedeeltelijk belemmert. Overweeg daarnaast hoe uw gevelmaterialen de energie-efficiëntie en natuurlijke ventilatie van de binnenruimte beïnvloeden. Als u bijvoorbeeld veel glas gebruikt voor uw buitenmuren, kan dit leiden tot oververhitting. Tegelijkertijd houden massieve bakstenen gevels warmte vast tijdens warme zomermaanden, waardoor de airconditioning harder werkt om aan de vraag te voldoen.

Het is ook de moeite waard om mogelijke problemen in de gaten te houden die kunnen voortvloeien uit het gebruik van specifieke materialen, zoals aluminium of stalen balkons die gevoelig zijn voor roest, waardoor na verloop van tijd lelijke vlekken op de buitenkant van gebouwen ontstaan. Het begrijpen van het lichtpatroon is van vitaal belang voor bepaalde soorten gebouwen. Voor scholen die studenten bijvoorbeeld willen helpen effectief te leren, is het essentieel om rekening te houden met de positie van buitenramen in relatie tot waar studenten zitten en hoe ze hun vermogen om studieboeken te lezen beïnvloeden, of als ze gemakkelijk worden afgeleid. Hetzelfde kan gezegd worden voor winkels die van buitenaf goed zichtbaar moeten zijn, dus voorbijgangers letten op hun merknaam.

Als u een raam aan de voorzijde van de winkel heeft, is het de moeite waard om uw verlichtingsopties te overwegen om klanten niet te verblinden wanneer u uw bedrijf betreedt. Het gebruik van technologie is altijd een overweging als het erom gaat ervoor te zorgen dat uw bedrijf toekomstbestendig is en klaar is voor de volgende golf van technologie. Door het gebruik van verschillende technologieën in uw gebouw onderscheidt uw bedrijf zich van de concurrenten. Of het nu gaat om het gebruik van LED-verlichting, elektriciteit of zonnepanelen, er zijn zoveel opties om uit te kiezen, en elk heeft zijn eigen voordelen.

Bij het ontwerpen van uw gevel moet u ook rekening houden met de oriëntatie van uw toegangsdeuren en ramen. Commerciële gebouwen hebben meestal buitendeuren nodig om naar buiten te zwaaien voor uitgang. Aan de andere kant openen deuren in woonhuizen meestal naar binnen, weg van mogelijke gevaren zoals balkons of andere gebieden die letsel kunnen veroorzaken als iemand erin zou lopen. Dit kan ideaal zijn voor slechte weersomstandigheden zoals sneeuw en regen.

Als de deuren van uw gebouw naar binnen opengaan, zal de wind minder snel uw deuren vangen en schade veroorzaken. Deuren hebben die naar binnen opengaan, heeft ook andere voordelen. Het kan helpen bij de energie-efficiëntie door warme lucht in uw gebouw te houden in plaats van deze elke keer dat ze worden geopend door uw deuren en ramen te laten ontsnappen. Het helpt ook ongevallen te voorkomen als er kinderen of oudere bewoners in het gebouw wonen, omdat er minder risico is dat iemand over een deur valt die op hun pad uitkomt.

In vergelijking met een die naar buiten zwaait, waar je gemakkelijk recht de openende deuropening in kunt lopen zonder het te verwachten, is dit ideaal. Zorg ervoor dat alle toegangspunten zoals deuropeningen voldoen aan de huidige brandvoorschriften voor nooduitgang, zodat iedereen snel en veilig naar buiten kan tijdens een evacuatie. Dit is een aspect van het gevelontwerp voor commerciële gebouwen dat van cruciaal belang is. Wanneer u de gevel van uw gebouw ontwerpt, wilt u ervoor zorgen dat u overal een consistent thema behoudt.

Als je bijvoorbeeld voor een moderne stijl gaat, gebruik dan strakke lijnen en heb weinig of geen onnodige details, omdat dit zal helpen om die look te creëren. De buitenkant van een gebouw is belangrijk omdat het fungeert als het eerste dat mensen zien wanneer ze het benaderen en een indruk geeft van wat voor soort bedrijf ze van ver weg te maken hebben. Probeer bij het ontwerpen van je buitenkant overal een soortgelijk thema te gebruiken. Als je een architecturale stijl wilt gebruiken, gebruik dan strakke lijnen en heb weinig of geen onnodige details, omdat dit zal helpen om die look te creëren.

U kunt een professioneler ogende afwerking bereiken door vast te houden aan één centraal idee voor alle aspecten, zoals verlichting, dakbedekking, enz. Als u dit doet, krijgt uw gevel een strakke lijnuitstraling in plaats van verschillende stijlen te hebben, wat verwarring bij bezoekers kan veroorzaken. Een ontwerpelement dat uw gebouw kan onderscheiden, is de water- of groenvoorziening. Waterpartijen verbeteren niet alleen de esthetiek van de gevel van een gebouw, maar kunnen ook worden gebruikt om biodiversiteit te creëren in een stedelijk gebied.

Als je je in een landelijk gebied bevindt en je miniatuurecosystemen herschept met verschillende soorten dieren in het wild in je landschap, zul je meer vogels en dieren in het wild aantrekken, wat op zijn beurt de bestuiving van nabijgelegen planten zal ondersteunen. Als je je echter in een stedelijk gebied bevindt, is het doel niet om dieren in het wild aan te trekken, maar om een weelderige gevel te creëren met struiken en ander groen. Dit creëert een gevoel van een natuurlijke habitat zonder daadwerkelijk dieren in het wild aan te trekken, waardoor klanten zich ontspannen kunnen voelen en meer geneigd zijn om terug te keren. Door een daktuin te creëren, kan meer zonlicht de lagere niveaus van uw gebouw bereiken, wat op zijn beurt alle soorten planten helpt gedijen.

Het opnemen van groene daken bovenop nieuwe gebouwen is een uitstekende manier om weelderig gebladerte toe te voegen en de afvoer van regenwater naar nabijgelegen rivieren of meren extreem te verminderen. Het gebruik van inheemse landschapsarchitectuur die weinig water vereist, zorgt voor minder druk op waterbronnen in de hele stad en stimuleert tegelijkertijd de biodiversiteit in stedelijke gebieden. Als het gaat om het ontwerpen van een gevel voor uw gebouw, geef dan altijd prioriteit aan kwaliteit boven kwantiteit. Dit betekent dat u altijd hoogwaardige materialen en componenten voor uw gevel moet gebruiken in plaats van hoeken te snijden.

Als de aannemer bijvoorbeeld aanbiedt om ramen van mindere kwaliteit te installeren om geld te besparen op installatiekosten, verwerpt u dit voorstel en dringt u aan op materialen van hogere kwaliteit die langer dan een paar jaar of zo meegaan. Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit als het gaat om het ontwerpen van een duurzame gevel van een gebouw die jarenlang meegaat zonder reparaties of onderhoudswerkzaamheden. Dit betekent dat u altijd hoogwaardige componenten voor uw ontwerp moet gebruiken in plaats van te bezuinigen met goedkopere componenten om geld te besparen. Dezelfde regel is van toepassing als het gaat om het kiezen van kleuren zoals verf.

Kies voor donkerdere kleuren in plaats van lichtere kleuren, omdat ze de neiging hebben om defecten beter te verbergen en minder onderhoud vergen. Bij het selecteren van de juiste materialen en componenten voor de gevel van uw gebouw, geef te allen tijde prioriteit aan kwaliteit boven kwantiteit. Probeer ook diepte toe te voegen door verschillende soorten texturen in combinatie met elkaar te gebruiken. Begin met zoiets als baksteen of steen en voeg dan planken hout toe aan de mix.

Dit zorgt voor een esthetisch aangenaam contrast tussen twee zeer verschillende oppervlakken en geeft ze ook een mooie afwerking. De buitenkant van een gebouw is wat het publiek het meest ziet en waarmee het interageert. Het is belangrijk om de gevel van uw gebouw correct te ontwerpen, anders kan het een negatieve invloed hebben op hoe klanten uw bedrijf zien, zowel intern als extern. Wanneer u veel zorg en aandacht besteedt aan hoe de buitenkant van uw gebouw eruit ziet, creëert u de juiste indruk, of het nu een residentieel of commercieel gebouw is.

Architectonisch ontwerp is geen eenvoudig proces. Maar een ding waar u nooit spijt van zult krijgen als u uw eigen gevel van een gebouw ontwerpt, is nadenken over de effecten van verschillende kenmerken op het uiterlijk van uw structuur. Dit proces is het proces dat het uiterlijk van het gebouw onthult. Gevelsystemen zijn gemaakt van zeer verschillende materialen.

Dit kunnen processen zijn zoals piepschuimcoating, glascoating en metaalcoating. Het belangrijkste doel van gevelbehandelingen gemaakt van deze of andere materialen is om het gebouw te beschermen. .

Leave a Comment

Required fields are marked *